Iepenwacht Fryslân gaat door
Stichting Iepenwacht Fryslân gaat door. En de naam is dan wel Iepenwacht, wegens succes breidt de stichting de werkzaamheden steeds verder uit. De es zit al in het takenpakket en daar komt waarschijnlijk meer bij. Toch blijven iepen onze aandacht nodig houden.
Tevreden achterover leunend terugkijken op de behaalde resultaten is er niet bij. Van de 1,25 miljoen iepen die Nederland in 1930 telde, overleefde slechts vijf procent de iepziekte. Stichting Iepenwacht Fryslân is in 2005 opgezet om te redden wat er te redden viel. Door effectieve bestrijding en door herplant met resistente rassen, lukt het de kenmerkende boom te behouden in ons landschap. “We beheersen de iepziekte nu. Maar wat gebeurt er als we stoppen?” zegt Gauke Dam, projectleider bij Stichting Iepenwacht Fryslân. “Volgens onderzoek van Jitze Kopinga, voormalig onderzoeker bij Wageningen University & Research, is de iepziekte dan over drie, vier jaar weer op hetzelfde niveau als toen we begonnen. Het belang van een collectieve aanpak en daarbij een goed sanitair beheer is essentieel om de iepziekte in Fryslân beheersbaar te houden
Het verdwijnen van de iep zou niet alleen zonde zijn voor het oog. Het is niet zonder reden een historische boom. Hij droogt niet uit door harde, zelfs zoute wind, en hij groeit goed op allerlei soorten grond, ook klei, veen en zand.
“Iepenwacht Fryslân is inmiddels een begrip”
Iepziekte beheersbaar houden
Stichting Iepenwacht Fryslân is daarom blij dat de deelnemers verder willen. “Iepenwacht Fryslân is inmiddels een begrip,” zegt Gauke Dam verheugd. Het mandaat dat oorspronkelijk tot eind 2019 liep, hebben de deelnemers met tien jaar verlengd. Met het rooien en vervangen van 13.000 zieke iepen zijn de grote klussen nu achter de rug. De gezamenlijke aanpak binnen de Iepenwacht door overheden, terreineigenaren en groenbeheerders zorgt ervoor dat de iepziekte ook de komende tijd beheersbaar blijft. In het vervolg is het een kwestie van goed monitoren en zieke bomen tijdig verwijderen. Nieuwe herplant van iepen zal daarmee maar beperkt nodig zijn.
Zieke essen
Met essen is het een ander verhaal. Daar rukt de essentaksterfte steeds verder op. Net als de iepziekte is dit een schimmelziekte. Waar de iepziekte zich verspreidt via kevers en de wortels, doet de essentaksterfte dat via de bladeren. De essentaksterfte is niet zo besmettelijk als de iepziekte, waardoor er minder haast geboden is met het weghalen van zieke bomen. Toch staat Fryslân een kaalslag te wachten onder essen. “In het gebied waar Iepenwacht Fryslân actief is, staan 100.000 solitaire essen. Verwacht wordt dat zo’n 80 tot 85 procent de komende jaren ziek wordt en moet worden gekapt.” Op verzoek van de deelnemers houdt Iepenwacht Fryslân daarom nu ook de essen in het gebied in de gaten en zet zich in voor het vervangen van de zieke exemplaren.
Verschillende soorten vervangen essen
De herplant van zieke essen gebeurt met een mix van boomsoorten, waaronder populieren, lindes, esdoorns en iepen. “Er zijn nog geen resistente essen. Daarom hebben we onderzocht welke andere bomen goed gedijen, afhankelijk van de plek en de grondsoort. Variatie voorkomt ook grootschalige uitval bij andere ziekten en het is goed voor de biodiversiteit. Het planten van de bomen doen wij nu trouwens niet zelf, maar de beheerders.”
De eerste stappen in de vervanging van aangetaste essen worden gezet in de Friese en Groningse Waddenregio. Dat gaat in 2020 samen met de Groninger Bomenwacht het project ‘Bomen in het Waddenlandschap’ van start met het planten van 2.700 bomen. De hoop is om het project te kunnen uitrollen naar de rest van het werkgebied. “Daarvoor onderzoeken we nu de mogelijkheden.”
“Invasieve exoten groeien heel snel, waardoor ze inheemse planten verdringen”
Invasieve exoten bestrijden
Steeds meer gemeenten en andere deelnemers hebben overlast van invasieve exoten. Ook hier zien zij kansen in de collectieve aanpak die bij iepen zo succesvol is gebleken. Op verzoek van de Vereniging van Friese Gemeenten doet de SIF samen met Wetterskip Fryslân onderzoek naar de mogelijkheden voor een collectieve aanpak van invasieve exotenbestrijding in Fryslân. Hiervoor is ook een werkgroep opgericht waarin Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en de SIF zitting hebben. Zo zijn bijvoorbeeld een elektrische onkruidbestrijder en een heetwatermethode voor houtachtige gewassen onderzocht.
“We richten ons op de bestrijding van invasieve exotische planten, niet van dieren,” verduidelijkt Gauke Dam. Hij is vanuit de Iepenwacht betrokken bij het onderzoek. Als voorbeelden noemt hij Japanse duizendknoop, grote waternavel, Amerikaanse vogelkers, reuzenbalsemien en berenklauw. “Invasieve exoten groeien heel snel, waardoor ze inheemse planten verdringen.” Het gaat zowel om exoten in het water als op het land.
Kennis delen
Een taak waar Stichting Iepenwacht Fryslân zich op blijft richten is het ontwikkelen en delen van kennis over ziekten en bestrijding. De kennismiddagen, zoals over essentaksterfte en het bestrijden van exoten, krijgen dan ook een vervolg.